недеља, 18. април 2021.

Muzički kutak: Šta smo slušali ove sezone

Iako sezona još nije gotova, jasno je da će biti neuspešna bez obzira i ako se osvoji trofej u domaćem prvenstvu. Veliki broj neočekivanih poraza, pre svih u ABA ligi, koštali su nas izgubljenog plej-ofa još u januaru, pa ni serija pobeda na kraju ligaškog dela ne može popraviti utisak. Navijači su očekivali mnogo više, pogotovo što je skoro ceo Trinkijev tim ostao na okupu, ali izgleda da je samo on umeo sa njim. On je otišao u Bajern, klub koji ne može da se meri sa Partizanom kada su tradicija i trofeji u pitanju, ali EL i budžet je presudio. Naš narod bi rekao "koliko para toliko i muzike". Jasno je da mi pare nemamo, pa je navijačima, umesto EL, ostala muzika. Pa da vidimo koji su to svetski albumi obeležili ovu sezonu, šta su naši navijači najviše kupovali i uz koje pesme gasili tugu posle poraza i slavili uz malobrojne pobede...

1. AC/DC - Highway to Play-Off

Objavljen kada je bilo jasno da ćemo se teško dokopati jednog od prva četiri mesta koja vode ka ABA prstenu. Osim naslovne pesme, navijači su najviše puštali i Rashon Got Rhythm, Black and White Prowler, Games Hungy Man (posvećena Radetu Zagorcu koji je uglavnom bio povređen) i If You Want Blood (You've Got It) u kojoj je prateće vokale pevao kapiten Veličković. Ovaj album je zauzeo prva mesta na svim navijačkim listama, a šuška se da je naš bivši igrač Džok Lendejl glavni razlog što je australijski bend AC/DC i posvetio ovaj album najvećem srpskom košarkaškom klubu. Po rečima bubnjara benda, oni su često ostajali budni cele noći tražeći strimove naših utakmica kako bi bodrili svog zemljaka u crno-belom dresu. Čak im je i izlazak albuma kasnio zbog neispavanosti, a nakon što je Džok rešio pitanje pobednika na Kupu u Nišu usledila je žurka koja je trajala nekoliko dana pa je čak i početak turneje zbog toga pomeren na leto.



2. The Rolling Stones - Some Players

Moglo se lako desiti da ovaj album i ne ugleda svetlost dana jer su se Rakel Velč i Brižit Bardo našle uvređene zbog načina na kojiu su njihova lica upotrebljena na omotu i da su nameravale da tuže grupu i KK Partizan. Ipak, zahvaljujući vezama koje ima širom sveta, predsednik kluba je smirio situaciju, čak je i pozvao slavne glumice da prisustvuju nekoj utakmici u Areni kada se za to bude ukazala prilika. Na ploči ima dosta hitova, ali su se izdvojile Miss You (pesma o navijaču koji tuguje što ne može da gleda svoj kub zbog pandemije), Beast of Belgrade (jasno da je reč o Nikoli Jankoviću), Respectable (najviše slušana nakon Markusovog zatrpavanja Uniksovog koša) i prelepa kantri balada Far Away Eyes koja najbolje opisuje Rašin zamagljen pogled nakon svakog dabl-dabl učinka. Raša je i glavni "krivac" što je ovaj londonski bend posvetio album našem klubu. Naime, krilo crno-belih i Kit Ričards su imali istog dilera tokom njihove američke turneje, dok je Raša još studirao. Šuškalo se da je i pesmu Rip This Joint gitarista napisao nakon što je upoznao Tomasa na jednoj žurci ali to niko od njih nije zvanično potvrdio.



3. Pink Floyd - Wish You Were Here

U naslovu albuma i najvećeg hita na njemu jasno se vidi poruka igrača navijačima. Nikome nije toliko nedostajala publika jer niko nema takav vetar u leđa i nema sumnje da bi imali više pobeda da su oni bili na tribinama. Waters i Gilmour su preopoznali situaciju i teška vremena za naš klub pa su odlučili da to sve zabeleže na vinilu kako bi i naredne generacije mogle da vide šta je bio glavni razlog tako loše sezone. Skeptici če posumnjati u verodostojnost ove priče ali jedan od GTR murala koji se nalazi na omotu odbacuje sve dileme kome je ploča posvećena. Osim spomenute prelepe balade, koju su Grobari pevali sa suzama u očima posle svakog evropskog poraza, izdvajaju se i pesme Shine on You Crazy black& white Diamond, Welcome to the Ranko Žeravica Sports Hall, a ni ovaj put nije moglo da prođe bez neke Rašine pesme - Have a Cigar. Remek delo koje svaki navijač Partizana mora da ima u svojoj kolekciji. 



4. Bob Dylan - Highway 61 Revisited

Sam naslov albuma, na kojem je adresa Partizanove kuće, otkriva kome je Bob Dilan posvetio jedno od svojih najboljih izdanja poslednjih godina (mesto br.1 sa obe strane Atlantika nedelju dana nakon objavljivanja). Na omotu se smeška predsednik kluba koji suvereno vlada i sedi u fotelji na prvom spratu zdanja na Dedinju, a nekoliko pesama je baš napisano u njegovu čast. Već na prvo slušanje izdvojile su se Ballad of a SNS Man, Prislonica Blues, Like a British Motors i Desolation Club. I dok su navijači drugih klubova spaljivali Dilanove ploče na lomači, besni što njima nije posvetio ploču (čak se pričalo da su pisali Švedskoj akademiji da mu se oduzme Nobelova nagrada), simpatizeri crno-belih su slušali ovaj album od početka sezone. Ne znamo da li će i on jednog dana završiti na lomači, ali je proteklih meseci bio jedan od najslušanijih i zato se i našao na ovoj listi.



5. The Beatles - Sgt. Paper's Lonely Hearts Club Band 

Iako je izašao prošle godine u ovo vreme, dok je Trinkjeri još bio na klupi, ovaj album se rado slušao i ove sezone jer su mnogi navijači želeli da se podsete kako je bilo u nekim lepšim vremenima. Grupa iz Liverpula je želela da album nosi naziv Generals Dule Lonely Hearts Club Band ali je vlast u našoj državi zapretila da će biti zbranjen u Srbiji (kako u prodaji tako i u svim medijima) pa je čuvena četvorka pristala na kompromis i tako se narednik Peper našao u naslovu ploče, a Dule "samo" u pesmi. Postoji priča da je nekoliko kopija sa originalnim nazivom odštampano i da se nalazi u posedu najsrećnijih i najbržih kolekcionara vinila, ali to nije potvrđeno jer niko ne želi da rizikuje da ostane bez ploče. Navijači su odmah zavoleli With a Little Help from Our Fans, Trinki in the Sky with Trophy i A Day in the Life, ali ni ostale pesme nisu ništa manje slušane. Dule se našao na omotu, kao i bivši i sadašnji igrači, koji zasluženo nosi titulu jednog od najboljih u istoriji popularne muzike. 

Нема коментара:

Постави коментар