четвртак, 6. јун 2024.

KK Partizan u sezoni 2023/24 - rekapitulacija



Sezonu 2023/24 nisu obeležila dešavanja na terenu, kako bi trebalo da bude u sportu, i zato o njoj ne treba suditi po broju (ne)osvojenih trofeja. Čim se završila prethodna, sportski direktor Savić i trener Obradović, krenuli su sa planovima i pravljenjem tima za sledeću sezonu. Obavljeni su razgovori sa svim igračima, znalo se ko odlazi, a ko ostaje i otišlo se na zasluženi odmor. Ali, i drugi su krenuli sa pripremama, ali ne svog kluba. Kao grom iz vedra neba, odjeknula je vest da Jam Madar želi da napusti klub, iako mu je par dana pre toga trener obrazložio šta se od njega očekuje u narednom periodu, kao i da će imati još značajniju ulogu i minutažu. A onda se (iznenada) pojavljuje njegov zalizani menadžer, kome nije prvi put da remeti Željkove planove, i obećava mladom Izraelcu "kule i gradove" ako sad ode u Istanbul jer "posle može da bude kasno". Jam, koji je od Evrolige dobio nagradu "Zvezda u usponu" u svojoj debitantskoj sezoni u najjačem klupskom takmičenju na starom kontinentu, prihvata ponudu Fenerbahčea i pravi, verovatno najveću grešku u karijeri. Kako mu je sezona protekla i koliku je minutažu imao - svi smo videli. U Areni je dočekan zvižducima i uvredama, a mogao je na istom mestu da doživi novu sezonu iz snova i još jedan stepenik napreduje u karijeri. Ovako, sebe je unazadio, a mi smo ostali bez talentovanog pleja, koji je treću sezonu zaredom trebalo da sarađuje sa najtrofejnijim trenerom i diriguje timom na terenu. 


Drugi slučaj koji je ostavio veliki uticaj na sezonu, a ni on nije imao sportsku priču, bio je nedolazak već viđenog pojačanja iz Barselone - Nikole Mirotića. Sve je bilo dogovoreno, čekalo se samo da dobije čiste papire iz Katalonije pa da jedno od najzvučnijih imena evropske košarke i zvanično potpiše za naš klub. Papirologija se završila, mediji su nagađali za koliko sati i minuta Mirotić stiže, a navijači su neprestano rifrešovali klupske društvene mreže nadajući se da je saga konačno završena i da će ugledati sliku igrača, sa objavom koja to i potvrđuje. A onda se oglasio Mirotić i saopštio da neće postati igrač Partizana. Obrazloženje koje je dao bilo je "zamotano u foliju", ali je svakome sa mozgom bilo jasno ko je umešao (lepljive) prste i zašto je došlo do promene odluke kod Mirotića. Polovina države je slavilo ovaj epilog kao da su dobili sedmicu na lotou ili da je klub za koji oni navijaju osvojio trofej. Ispostaviće se da nisu slavili prerano, čak se i popilo malo više...


Sve je to bila predigra za ono šta se dešavalo u finalu ABA lige u kojem smo poraženi. Naš protivnik bira halu Pionir za domaći teren, a pred prvi meč izdaje saopštenje da neće odgovarati za bezbednost sudija ukoliko budu donosili sumnjive odluke. Možete li da zamislite da se ovo desi u EL ili nekom ozbiljnijem prvenstvu? Taj klub bi bio sankcionisan i izbačen iz tog takmičenja u rekordnom roku, kao što i treba da bude svako toliko bezobrazan. Utakmica je u startu bila neregularna, a sudije su se same pobrinule za svoju bezbednost svirajući po ritmu sa tribina. I pored toga, gubimo u neizvesnoj završnici, a 2 dana kasnije i u manje neizvenoj, pa se serija seli u Arenu sa 0:2, umesto sa, bar, 1:1. I to im nije bilo dovoljno da mirnije spavaju jer su obezbedili peti meč u svom brlogu, ako do njega dođe. A nije došlo zbog, opet, dešavanja van terena. Na dan treće utakmice, nakon završenog našeg treninga, Naneli biva isprovociran i napadnut u hodniku Arene i u samoodbrani zadaje par udaraca. Umesto da se sprema za meč, završava u policijskoj stanici gde je davao izjavu. U međuvremenu se pojavljuje snimak incidenta, ali sa isečenim delom gde počinje tuča, a par sati pre duela saznajemo da Naneli neće biti u timu. Ima li iko normalan da misli da bi ključni deo snimka falio da je Naneli inicirao sukob i da se protivnik ne bi učinio sve da do njega dođe i objavi ga? Koliko je protivnik bio spreman na sve videlo se kad su na utakmicu došli sa delegacijom u kojoj je njihov bivši igrač (na žalost i naš) koji svojom pojavom iritira svakog navijača Partizana i koji optužen za porodično nasilje pre par godina, a ne tako davno je učestvovao i u tuči na košarkaškoj utakmici mlađih klategorija. On je bio spreman da, ukoliko im rezultat ne bude odgovarao, odreaguje na neku sudijsku odluku, isprovocira sve u hali, izazove neki incident i naredni meč u Areni bude bez publike. Za tim nije bilo potrebe jer je svoj zadatak uspešno odradio njihov 13-i igrač, mahač peškira, izbacivanjem našeg prvog strelca iz tima. 

Naravno, nakon završenog finala, niko od "novinara" i "stručnih konsultanata" po medijima nije spomenuo ništa od ovog gore navedenog već se veličao osvajač trofeja, a omaložavao i kritikovao naš trener i kapiten. Pred kamere su nastupali bivši treneri i igrači koji su na razne načine u sprezi sa vladajućom strankom i svesno su ignorisali sva nesportska dešavanja koja su odlučila pobednika. Nisu u goste zvali, na primer, Sašu Pavlovića jer im on ne bi to prećutao, kao što nije ćutao ni na provokacije na terenu koje je doživljavao kao naš igrač. Uspeli su da nas dobiju zbog igrica van terena, koje su počele još tokom prošlog leta, ali glavni cilj im je da pokušavaju da okrenu i Partizanove navijače protiv Željka i igrača. Ako im to pođe za rukom, onda su definitivno pobedili. Znamo kakvu trenersku karijeru ima Željko, gde je sve radio i kakve rezultate je postizao, ali u ovakvim uslovima, gde te konstantno  napadaju i miniraju van terena - sa tim se sigurno prvi put susreće i to traje od njegovog povratka u klub koji najviše voli. 


Sve ovo, MORA da se uzme u obzir kada se sumira sezona i utisci. Naravno, bilo je i naših grešaka na terenu što je dodatno olakšalo posao onima koji su se bavili prljavim stvarima. Mi smo se bavili isključivo terenom i košarkom, što se videlo još u predsezoni kada je spektakl sa Taša bio glavna vest u svim sportskim vestima širom sveta. Takvu sliku i sportsku priču Partizan šalje u svet, sve drugo nije naš nivo. 

Cele sezone naši igrači se razvlače po medijima u najgorem kontekstu (grubi, prljavi, neće da daju izjave, ne pozdravljaju se sa protivničkim igračima, ne poštuju ovu državu...), a trenera provociraju na konferencijama. I tako je već nekoliko godina. Nije ni čudo što je Željko izjavio prošle godine da mu je titula u ABA ligi najdraža. Nije lako doći do nje kad se igra u mulju i blatu, kad neki drugi faktori mnogo više utiču od taktike ili skoka.


Što se tiče rezultata, statistika govori ovako - odigrali smo ukupno 76 mečeva i zabeležili skor 45-31(EL 16-18, ABA 24-10, Kup 2-1, Superliga 3-2). Plus 3 utakmice u ABA Superkupu (2-1).

U Evroligi nismo ponovili prošlogodišnji učinak i plasman u plej-of, iako je ovaj put za to bilo potrebno da se plasiramo u prvih 10, pa je samim tim i izgledalo lakše. Opet smo kod kuće imali učinak 12-5, ali falile su nam pobede na gostovanjima (4 manje nego prošle sezone) i to je bio glavni razlog. Ostvarili smo skor 16-18 i završili na 11.mestu, a nada je tinjala sve do poslednjeg kola. Sami smo krivi za ovaj plasman, mnogo mečeva smo izgubili na jednu loptu ili primljenim košem u poslednjoj sekundi (Bajern u Areni, Baskonija u Vitoriji), u nekima smo ispuštali značajnu prednost u finišu (Virtus u Bolonji, Armani u Milanu) ili čak i dvocifrenu pred odlučujuću deonicu (Efes i Olimpijakos u gostima), a bilo je i sudijskih grešaka koje su direktno uticale na rezultat, kao npr. u Pireju. Bilo je i utakmica gde smo promašivali šut za pobedu (Virtus u Areni), a ostaće zabeleženo da smo samo mi igrali u Tel Avivu, pred punom halom Makabijevih navijača, umesto u praznom Pioniru, kao i svi ostali. Za razliku od prošle sezone, ovaj put smo uspeli bar jednom da slavimo protiv milanske Olimpije, kao i protiv Valensije (obe utakmice, a prvi put u međusobnim dulima oupšte), ali je Barselona opet ostala nesavladiva za nas. Konačno je pala i Alba u Berlinu, a podatak da smo opet bili ubedljivo najgledaniji se podrazumeva.

Na Jadranu smo regularni deo sezone završili na drugom mestu sa učinkom 20-6 i tako izgubili prednost domaćeg terena u finalu. I za to smo sami krivi jer smo dozvoli neke poraze koji nisu smeli da se dese - pre svih, Igokea i Split u Areni - dok se onaj u Ljubljani "podrazumevao" jer smo i 6-i put zaredom tamo ostali praznih šaka tj. i dalje ne znamo za pobedu od fuzionisanja Olimpije i Cedevite. Upisali smo najubedljivije trijumfe u Baru, Splitu, Železniku, Laktašima i Novom Mestu, u istoriji međusobnih duela sa domaćinima, ali smo dozvolili da nas nejaki Split pobedi u Beogradu i tako prvi put slavi protiv nas nakon odigranih 18 mečeva u regionalnoj ligi. Za to nema opravdanja i za to smo, ponavljam, isključivo mi krivci. U plej-ofu smo prvo savladali Igokeu 2-0, a protiv Budućnosti smo morali tek posle majstorice da izborimo finale. Šta se dalje dešavalo obeležile su stvari koje nemaju veze sa sportom, na žalost, a u takvoj situaciji uvek je naš protivnik u velikoj prednosti. Zbog iskustva i podrške, ali ne one sa tribina. Uostalom, plasman u Evroligi pokazuje pravo stanje kada je kvalitet oba tima u pitanju, jer tamo uglavnom teren odlučuje. Nema saopštenja, incidenata na tribinama ili tuča u hodnicima.

U svakom slučaju, sezona je bila teška i naporna za sve, čak su i oni najravnodušniji navijači polako popustili i odali se nekom poroku...


Pred sam start sezone učestvovali smo na Superkupu ABA lige igranom u Podgorici, a pehar nam je izmakao u poslednjoj sekundi jer smo u finalu protiv Studentskog centra primili trojku uz zvuk sirene.

Kup je opet održan u Nišu, poraženi smo u finalu, pa smo nastavili sa postom u ovom takmičenju.

Posle 3 godine pauze, igrali smo u Superligi Srbije. S obzirom da se ništa nije promenilo u tom takmičenju, a odbijali smo da nastupamo prethodnih godina, jasno je bilo da smo na to bili primorani tj. ucenjeni. Videlo se i u finalu zašto nismo hteli da učestvujemo u ligi koja je bila pod istragom zbog nameštanja rezultata. Igrači su i očekivali nesportska dešavanja pa se neki i nisu spremali za to takmičenje kao za ostala...



Evo šta se sve dešavalo hronološki, od poslednje rekapitulacije u prvoj polovini jula prošle godine...

Vukčević je blistao u dresu Vašingtona tokom Letnje lige - u trijumfu nad Boston Seltiksima, Tristan je bio nadomak dabl-dabla sa 14 poena i 8 skokova. PAO je krenuo u ofanzivu po Papapetrua, poslali su mu predlog ugovora - za dve godine 1.5 miliona evra. U međuvremenu, u ofanzivu je krenuo i Fenerbahče, ali po Madara, iako smo hteli da ga zadržimo. Ubrzo je turski klub i zvanično objavio transfer mladog Izraelca, a naš klub je pokušao da ga ospori. Najavljeno je da će slučaj završiti na sudu, a tačka spora je način na koji je dogovor Fenerbahčea i igrača postignut. Papapetru se i zvanično oprostio od svetog dresa i zahvalio što je bio deo Partizanove porodice. Oglasio se i Madar izjavom da voli Partizan, ali da je osetio da ljubav nije obostrana. Klub je izdao zvanično saopštenje oko nastale situacije, a navijači su taj težak julski dan (ne samo zbog vrućine) proveli u hladovini sa alkoholom...


Madarov menadžer izjavio da je tražio povećanje od 75 hiljada dolara za igrača i da je dobio odgovor da je u pitanju Jamov bezobrazluk. Mediji pisali da Partizan sprema senzaciju - želi Nikolu Mirotića. Prvi ko je stavio potpis bio je povratnik Ognjen Jaramaz..


Odmah nakon njega stigao je i Mateuš Ponitka...


Objavljeno je da smo rešili spor sa KLS-om, izmirili dugovanja i da ćemo igrati domaću ligu u narednoj sezoni. Mediji pisali da je Luka Božić iz Zadra na spisku želja Partizana. Pisalo se da smo mi i Olimpijakos zainteresovani za 31-godišnjeg brazilskog igrača Raula Neta, koji je proteklih 8 sezona proveo u NBA ligi. Sportski direktor najavio da tražimo četvorku, centra i pleja, a klub se izvanično rastao sa Danteom Egzumom koji se vratio u SAD. Objavljeno da ćemo 16. i 17. septembra učestovati na turniru na Rodosu, pored Panatinaikosa, Makabija i Fenerbahčea. Izaelci pisali da Partizan sprema "osvetu" Feneru za Madara jer želi da im ukrade iskusnog pleja Nika Kalatesa. Nakon Kevina i Zeka, novi ugovor potpisao je Džejms Naneli. On je tih dana napunio 33 godine pa je imao dvostruki razlog za slavlje u krugu porodice i prijatelja...


16.jula mediji objavili da je Mirotić sleteo u Beograd na finalizaciju ugovora sa Partizanom. Izašao raspored Evrolige, saznali smo da sezonu otvaramo na gostovanjima Makabiju i Asvelu, a da će nam Barselona prva doći u goste. Balša Koprivica produžio ugovor do juna 2025. godine, a šuškalo se da pregovaramo sa Slovencem Goranom Dragićem. Sendvičari pisali da nam je izmakao centar Aleks Pojtres, a istina je da ga nismo ni zvali. ABA objavila da će se igrati Superkup posle 4 godine i da će Podgorica biti domaćin, a nekoliko sajtova prenelo vest da Mirotić neće potpisati zbog ozbiljnih pretnji koje je dobio. Navodno, na crno-belom radaru je bio Filip Rebrača, sin našeg bivšeg igrača iz istanbulske generacije, a Grci pisali da Olimpijakos i Peristeri žele Tristana Vukčevića. 22.jula se oglasio Nikola Mirotića i saopštio da neće doći u Partizan. Rekao je da je dobio pretnje i uvrede koje su ga veoma iznenadile i povredile, da ne želi da deli ljude po bilo kom osnovu, a kamoli po bojama kluba, kao i da ne želi da bude deo takve atmosfere i izlaže sebe i svoju porodicu daljim neprijatnostima. Nakon ove njegove objave polovina Srbije je mogla da počne da slavi...


Ubrzo se oglasio i klub i potvrdio da transfera neće biti, a Ostoja Mijailović izjavio da niko, pa ni Mirotić nije veći od kluba, da ćemo imati još veći budžet i da napadamo vrh Evrolige. I pored takve bombastične  najave, status predsednika kluba nije se promenio kod navijača - i dalje im nije bio simpatičan, ma koliko se on trudio da prikaže da to nije tako...


Izašao raspored ABA lige, sezonu na Jadranu ćemo otvoriti protiv Mornara kod kuće. Neposredno nakon osvajanja titule, asistent u stručnom štabu Željka Obradovića, Bogdan Karaičić izražio je želju da svoj šampionski prsten stavi na humanitarnu licitaciju. Početna cena prstena je bila 240 hiljada dinara, a objavljeno je da je prodat za skoro 586 hiljada...


Pisalo se da smo "krenuli po Nikolasa Laprovitolu", kao i da ćemo učestvovati na Igokeinom turniru povodom obeležavanja 50 godina postojanja tog kluba. Pored nas i domaćina, učestvovaće i CSKA, Galatasaraj, Turk Telekom i Hapoel iz Jerusalima. Mediji objavili da smo zainteresovani za igrača Vojvodine Dušana Beslaća, kao i za portugalskog centra Nimijasa Kveta. Nagađanjima se priključio i Kori Higins iz Barselone. Zbog povreda, sa reprezentativnog spiska otpali su Jaramaz, Smailagić i Trifunović...


Dante Egzum se emotivnom porukom oprostio od navijača Partizana, a novu ponudu od nas dobio je Francuz Frenk Ntikilini, bar po pisanju štampe. U upravi kluba izvršena je rokada pa je umesto Dejana Kijanovića na mesto direktora postavljen Dule Karavesović, dotadašnji tim menadžer. Sendvičari pisali da je Fenerbahče odneo pobedu nad Partizanom u trci za brazilskim plejmejkerom Raulom Netom, a Nik Kalates se opet dovodio u priču sa nama. Želeli smo i Majka Džejmsa, a onaj koga smo stvarno doveli bio je Pi Džej Doužer...


I dok je Alen Smailagić izgubio 7kg tokom pauze zbog virusa, klub objavio da se čak 7 hiljada navijača javilo u prvih 5 sati registracije za sezonske karte. Terens Ros je bio naša nova bomba koja se provlačila kroz medije, a Tristan Vukčević produžio ugovor za klubom. Nakon višegodišnje saradnje sa Ticketline-om doneta je odluka da se promeni tiketing servis pa su novi partneri postali Efinity i Fancee. Navijači Azerbejdžana bili su skamenjeni od sreće kada su čuli da će Zek Ledej igrati za njihovu reprezentaciju...


Klub najavio da će obnova starih sezonskih početi 28. avgusta i da se već prijavilo preko 22 hiljada navijača koji su zainteresovani za nove ulaznice. Novi igrač Partizana postao je Fren Kaminski


Jedni su bili oduševljeni njegovim potpisom, a drugi su se nadali da to nije kraj pojačanjima i da ćemo dovesti neku zver od igrača...


Krilo se decenijskim NBA iskustvom Terens Ros potrdio u intervjuu da je imao ponudu Partizana. Predsednik kluba Ostoja Mijailović izjavio da je razumljivo da karte budu skuplje jer ćemo imati 20% veći budžet i da napadamo F4 Evrolige. Neki mediji objavili da nam stiže još jedno NBA pojačanje - Toni Bredli, a jedan deo tima, tačnije oni najmlađi, već je počeo sa zvaničnim treninzima 22. avgusta . Na njemu su se pojavili i iskusniji domaći igrači koji nisu imali obaveza u reprezentaciji - Smailagić, Anđušić, Vukčević, Koprivica i Jaramaz. Trenirali su i neki stranci, ali preko video linka...


Klub se pohvalio da se 30.417 navijača prijavio za sezonske karte, što znači da je potražnja za 50% veća od kapaciteta Arene i da će sigurno biti postavljen novi rekord po broju prodatih ulaznica. Prijavljenih bi bilo još više da su neki navijači skapirali šta stvarno treba da urade kako bi "overili" svoju sezonsku na vreme...


Panatinaikos objavio da će na petom izdanju turnira "Pavlos Janakopulos" u Atini 23. i 24. septembra učestvovati domaćin, Efes, Bajern i Partizan. 28. avgusta su i zvanično počele pripreme, a u maloj hali Arene pojavili su se Panter, Ledej, Koprivica, Naneli, Trifunović, Smailagić, Anđušić, Vukčević, Đorđije Jovanović, Jaramaz, Ponitka, Kaminski i Doužer...


Prisutne novinare je iznenadilo prisustvo Danila Nikolića koji je trenirao u opremi kluba. Trener Obradović izjavio da je Danilo tu jer nema klub, da će saradnja prijati i njemu i nama, kao i da će putovati na Zlatibor sa ostatkom tima...


Ostoja Mijailović izjavio da očekuje da kroz nekoliko dana završimo glavno pojačanje i da će prodaja novih sezonskih početi najkasnije do 06. septembra. Samo jedan dan nakon starta priprema ekipa je otputovala na Kopaonik gde će se spremati narednih 7 dana. Koliko su se igrači uželeli treninga pokazuje i to što on nije prestajao ni u hotelskim sobama...


Klub objavio cene sezonskih ulaznica, a prodaja je počela 06. septembra...


Predlozi izmena opštih akata udruženja klubova Košarkaške lige Srbije i sazivanje elektronske sednice nisu se svidele našem klubu pa je Partizan poslao opširan dopis predsedniku UK KLS i svim klubovima članovima UK KLS. Trener iz Luksemburga, Karl Adbou Khalil pratio je svaki trening Partizana na Zlatiboru gde je stigao da uči od Željka Obradovića...


Klub najavio spektakl na Tašu, tačnije prijateljski susret sa bratskom Fuenlabradom 13. septembra na otvorenom terenu...


Na SP u Manili Srbija je osvojila srebrnu medalju, a jedan od najzaslužnijih za taj uspeh bio je Aleksa Avramović. Prvu pripremnu utakmicu odigrali smo na turniru u Laktašima gde smo savladali Hapoel iz Jerusalima 86-81, koji je sa klupe vodio naš bivši trener Aleksandar Džikić. U drugom meču, igranom na otvorenom terenu u Banja Luci, pobedili smo i Turk Telekom 75-71 našeg Nenada Čanka. Na istom terenu igrali smo i finale sa moskovskim CSKA i bili još ubedljiviji - 74-54. Objavljeno da su sve karte za spektakl na Tašu rasprodate, kao i da ćemo taj dan predstaviti nove dresove za predstojeću sezonu. Saznali smo da je klub uplatio 3.735.500 evra poreskog duga i da će ostatak biti izmiren u najkraćem mogućem roku. Ekipa se vratila iz Republike Srpske, a neki igrači su trenirali i tokom puta...


U fudbalskoj atmosferi na Tašmajdanu razbijena Fuenlabrada 93-63...


Šuškalo se da ćemo dovesti još jedno pojačanje, ali je klub uspešno čuvao njegov identitet...


Narednih dana svetska sportska javnost je pisala o čudesnoj atmosferi na Tašmajdanu, a klub izdao saopštenje u kojem je upoznao navijače šta se dešavalo na održanoj Skupštini Košarkaške lige Srbije. Ukratko, Partizan je glasao protiv predloženih opštih akata Lige, ali su oni svejedno usvojeni. Klub je još jednom naglasio: Da bi KLS bila nacionalna liga, regularna i dostojna košarkaške zemlje, ona mora da se vrati pod okrilje KSS. Ekipa otputovala u Podgoricu na Superkup ABA lige bez povređenog Ponitke, a u prvom meču bili smo bolji od Mege 89-78. Pisalo se da smo u igri za brazilskog reprezentativca Bruna Kabokla koji je želeo da napusti Veneciju iako je imao potpisan ugovor. U Podgorici igrači su imali podršku velikog broja navijača, kako u hali tako i na ulicama, a oni najuporniji su ih pratili čak i u hotelskim sobama...


U drugom meču savladali smo Igokeu 91-84 i tako se plasirali u finale gde smo svi očekivali da ćemo osvojiti 50-i trofej u klupskoj istoriji (Željko 44-i), ali to se nije desilo. Studentski centar je slavio 83-81 nakon pogođene trojke u poslednjim sekundama i tako osvojio najveći pehar u svojoj dotadašnjoj istoriji. Klub saopštio da je do sada 11.089 vlasnika prošlosezonskih karata obnovilo svoja mesta u Areni, a tek je trebala da počne slobodna prodaja pa je bilo jasno da će biti postavljen novi rekord. Ekipa otputovala za Grčku na jak turnir koji nam je bio i generalna proba za start sezone, a tim povodom Zek je vodio dnevnik koji možete pročitati ovde:


Na turniru smo doživeli oba poraza, prvo od Efesa 81-79, a zatim i od Bajerna 99-95. I kladionice su radile svoj posao - kvote za osvajača EL svrstale su Partizan na deobu osmog mesta sa Makabijem i Efsesom na listi najvećih favorita. Kvota da će se srpski gigant plasirati u plej-of bila je 1.60, a da će osvojiti pehar - 15. Što se tiče ABA lige, tu smo bili prvi favoriti sa kvotom 1.85. Klub častio sezonskom kartom navijačicu koja nije uspela da dođe do nje, ali jeste do diplome na svom fakultetu. Jer "Partizan je i za devojčice"...


Tristan Vukčević se našao na listi kandidata za nagradu "Zvezda u usponu", a pisalo se da tražimo centra i to u NBA jer slobodnog u Evropi nije bilo. Klub objavio da je prodato 16.124 sezonskih karata i da je prihod od toga skoro 6 miliona evra. Saznali smo i da ćemo podići kredit kako bi otplatili preostali poreski dug. Partizan je pomogao dvojici dečaka, koji su prikupljali pare za sezonske tako što su prali šoferšajbne na ulicama Novog Beograda, časteći ih sa kartama. Kada su videli ovu vest, i ostali navijači koji nisu uspeli da dođu do zlata vrednih ulaznica, bacili su se odmah na posao...


Sezona je mogla da počne...




                                                                   Oktobar 2023





- Sezona je zvanično startovala 02. oktobra protiv Mornara u Beogradu. Barani su deklasirani u Areni kao nikada pre, bilo je 110-78, a Đuša je bio najefikasniji sa 23 poena (5/5 za 3). Zek je odmarao za premijeru u EL koja nas je očekivala 3 dana kasnije. 

- 04. oktobra Partizan napunio 78 godina...


- Na otvaranje Evrolige poraženi smo na gostovanju Makabiju 96-81. Već na poluvremenu smo bili na dvocifrenom zaostatku i do kraja im nismo ozbiljnije pripretili. Aleksa je jedini bio raspoložen sa 24 poena, a Tristan nije ni putovao. Ispostaviće se da smo samo mi igrali u Tel Avivu u ovoj sezoni jer će Makabi sve svoje protivnike do kraja dočekivati u beogradskom Pioniru. 

- Nakon razočaravajućeg evropskog starta, bes smo iskazali u Novom Mestu protiv Krke 96-56 što je bila i naša najubedljivija pobeda na njihovom terenu. Sa 15 ubačenih poena, Aleksa je opet bio prvi strelac, a u tim je uskočio Tristan umesto Ponija koji nije ni putovao za Sloveniju.

- U susret prvim velikim utakmicama na domaćem terenu, klub je uputio novi apel navijačima da svu svoju energiju usmere na ljubav prema crno-belima i da vređanje bilo koga ostave po strani.

- Neki mediji pisali da spremamo bombu u vidu Džeremija Lemba, igračem Sakramento Kingsa.

- Drugo evropsko gostovanje je bilo mnogo uspešnije jer smo savladali Asvel u Vilerbanu 88-62 pa smo tako zabeležili i naš rekordni trijumf u EL van Beograda. Nane je bio najefikasniji (17), a Zek MVP, dok je Ogi propustio ovaj duel jer se nije osećao dobro.

- Ova utakmica je bila specifična još po nečemu. Naime, pregledom svih mečeva i statistika u prethodnih 15 evropskih sezona Partizana, tačnije 255 susreta, prvi put se desilo da su svi igrači koji su bili u protokolu postizali i poene.

- U najvećem derbiju Jadrana ubedljivo savladana i Cibona u Areni 96-67. Rezultat je možda bio iznenađujuće velik s obzirom da smo posle prve deonice gubili 16-25, a sredinom druge i 18-33, ali smo do poluvremena istopili razliku na 36-42 i onda u nastavku izdominirali. Nane je opet bio prvi strelac (17), u tim su se vratili Ogi i Tristan, a odmorio je Frenk.

- U Kralja Milana br.6 u Beogradu otvoren je novi butik košarkaškog kluba. Iz šopa su najavili da primaju i kartice...


- Ponovo se šuškalo o dolasku Terensa Rosa, 32-godišnjaka sa bogatim NBA iskustvom koji igra na pozicijama 2 i 3.

- Poraz od Barselone kod kuće 83-92, opet smo izgubili sa 9 razlike kao i prošle sezone na istom mestu. Gosti su kontrolisali utakmicu od početka do kraja i zasluženo trijumfovali. Nane je i treći meč zaredom bio najraspoloženiji u napadu (14), Ponija nije bilo u timu zbog povrede ramena, a Smaja igrao sa povređenim zglobom na svoje insistiranje. Pre utakmice, Kevinu je uručena plakata za najboljeg igrača u prošloj sezoni po izboru navijača, a kapiten je na ovom duelu "konačno" promašio slobodno bacanje nakon 70 pogođenih zaredom što je i novi rekord Evrolige.

- Više od poraza, navijače je naljutilo pojavljivanje duplih ulaznica pa neki nisu uspeli da uđu u halu zbog toga. Klub se izvinio navijačima i sazvao hitan sastanak na tu temu. Sutradan je klub izdao saopštenje, a kao jedan od krivaca za problem naveden je stari tiketing partner Ticketline koji nije hteo da preda stare podatke

- S obzirom da je na programu bilo duplo kolo, već za 2 dana nas je očekivao novi meč i to na gostovanju u Pireju, a tamo smo otputovali bez povređenog Ponija.

- Poraz od Olimpijakosa na njihovom terenu 98-84 nakon produžetka. Zbog dobijenih 5 ličnih grešaka, utakmicu smo završili sa 4 igrača manje, a već smo bili u kraćem rosteru zbog povreda. Domaćin je vodio 43-31, ali nam je Smaja doneo preokret u nastavku 53-67 nakon 11 vezanih poena, a posle 3/4 na semaforu je stajalo 59-69. Sudije su polako padale pod pritiskom sa parketa i tribina pa se prednost istopila, a da ćemo teško doći do trijumfa bilo je jasno nakon ne sviranja očiglednog gaženja našeg kapitena od strane domaćeg igrača, a zatim i dosuđivanja da je prešao preko pola, i to sve u trenucima kada smo imali napad za pobedu. Ipak, slavlje im je odložio Nane trojkom u poslednjoj sekundi pa se otišlo u dodatnih 5 minuta. Zek je isporučio najviše poena (18).

- Povodom saopštenja kluba u vezi duplih karata koje su se pojavile na prvom evroligaškom meču u Areni, oglasio se tiketing provajder Ticketline. Oni su smatrali da je odgovornost nepravdeno prebačena na njih i da je za propuste odgovoran isključivo klub. Najavljena je i tužba.

- Saznali smo da ćemo bez Ponija biti još najmanje 3 nedelje.

- Kiks protiv Mege u Hali sportova 88-86, autokošem Trife uz zvuk sirene. Nesretan poraz u Grčkoj ostavio je traga na ekipu pa smo u utakmicu ušli mlako, a početkom drugog poluvremena na semaforu je stajalo neverovatnih 52-32 za motivisanog "domaćina". Uspeli smo da priđemo na 74-73, imali i nekoliko napada za preokret, ali sve što smo uspeli do kraja bilo je da 2 puta izjednačimo (82-82 i 86-86). Ni odlične partije Alekse (26) i Frenka (24) nisu bile dovoljne da izbegnemo prvi neuspeh na Jadranu.

- Italijanski novinar Mateo Andriani objavio da su Partizan i Baskonija zainteresovani za Karlika Džonsa, reprezentativca Južnog Sudana.

- Nakon 3 uzastopna poraza bilo je jasno da mašina kasni sa paljenjem, ali nismo znali razlog...


- Prva pobeda u Evroligi na domaćem terenu ostvarena je protiv C.zvezde 88-86. Odlično smo počeli i brzo došli do velike prednosti (17-2), da bi pred odlučujuću deonicu bili na dvocifrenom zaostatku (53-65), Preokret su inicirali Pi Džej i Aleksa, a tačku je stavio Zek mirno ubacivši 4 slobodna bacanja u finišu meča. Aleksa je sa 14 poena bio najefikasniji, a Kevin i Smaja su igrali povređeni na svoje insistiranje.

- Nažalost, posle meča smo saznali da smo ostali bez kapitena na 2 nedelje, a i dalje smo bili bez povređenog Ponija

- Istog protivnika smo savladali na istom mesti i posle 4 dana, ovaj put u ABA ligi 98-87. Lakše smo upisali pobedu iako su oni bolje ušli u meč (11-21), ali smo već do poluvremena preokrenuli i stigli do dvocifrene prednosti (47-36). U jednom trenutku je bilo i 68-49 pa smo do kraja spustili gas. Frenk je bio prvi strelac sa 22 poena.

- Izašla vest da smo se dogovorili sa centrom reprezentacije Brazila Brunom Kaboklom, ali se brzo pojavio problem jer je Venecija tražila milionsko obeštećenje. Ubrzo se oglasio i njegov menadžer koji je potvrdio Brunov dolazak u Partizan.


                                                            Novembar 2023


- Kao i prošle sezone, opet smo doživeli neverovatan poraz u Vitoriji. Baskonija je slavila 84-83, presudio je ko zna koji skok u napadu domaćina, a taj poslednji je bio nakon promašene trojke u poslednjoj sekundi. Pogodili su oba penala i tako nam još jednom ukrali pobedu iz džepa. Bilo je i naših propusta - dozvolili smo im seriju od čak 15-0 u drugoj deonici, a u završnici smo na glup način gubili lopte, bez šuta na koš. Nane je ubacio 16 poena, a odličan je bio i Tristan sa 13. 

- Rutinski smo upisali pobedu u Splitu 76-53, a prve minute u novoj sezoni dobio je i Savo Drezgić. Trifa sa 13 i Tristan sa 12 poena bili su najraspoloženiji u napadu, posle par mečeva sedenja na klupi zaigrao je i Balša, a i ovaj duel su preskočili povređeni Kevin i Poni.

- Smaja je na poluvremenu utakmice u Splitu završio u bolnici zbog bolova u plućima nakon dobijenog udarca. 

- Bruno Kaboklo je i zvanično postao igrač Partizana...



- Pred put za Beograd, Bruno je posetio frizera...



- Venecija najavila žalbu kod FIBA zbog Kabokla.

- U Areni savladan Fenerbahče 85-84 na Željkovom 500-tom meču koji je vodio u EL. Gosti su imali 15 razlike u finišu prvog poluvremena, na minut pre kraja bilo je 79-82, ali smo odličnom igrom uspeli da preokrenemo i konačno savladamo ovog protivnika u Beogradu. Frenk je predvodio strelce sa 15 poena, Poni se vratio u tim, a Madar je, očekivano, dočekan i ispraćen zvižducima. 

- Saznali smo da ćemo biti bez Kevina još najmanje pola meseca.

- Najavljeno da ćemo na narednom meču u ABA ligi protiv Igokee igrati u crno-ljubičastim dresovima kao znak podrške prevremeno rođenim bebama.


- A na toj utakmici desilo se veliko iznenađenje. Poraženi smo 89-91, a gosti su u jednom trenutku vodili i 22 razlike! Minut pre kraja uspevamo da izjednačimo, ali ne i da napravimo totalni preokret. Bruno je debitovao u crno-ljubičastom dresu sa 2 poena, međutim nije puno igrao jer mu rezultat to nije dozvoljavao. Zek je ubacio 16 poena, a Pi Džej nije bio u protokolu pa je pravio društvo povređenom kapitenu.

- Posle utakmice jedan navijač je posebno bio besan pa je vređao igrače, a posebno je Trifa bio na udaru. Klub izdao saopštenje u kojem je naveo da je dotični navijač identifikovan i da je isto veče protiv njega pokrenut postupak pred disciplinskom komisijom. Doneta je odluka da mu se trajno zabrani ulazak u dvoranu na svim mečevima koje Partizan igra kao domaćin.

- Izgubili smo i u Minhenu, Bajern je bio bolji 94-85 iako smo u prvoj deonici imali i dvocifrenu prednost. "Domaćin" je preokrenuo več do poluvremena pa smo ih bezuspešno jurili u nastavku. Minut i po pre kraja prolazimo na 86-85, ali Bajer finišira utakmicu serijom 8-0. Bruno je na svom debiju u EL bio prvi šuter tima sa 19 poena. 

- Slaba uteha iz Minhena bila nam je što je Brunovo zakucavanje izabrano za potez kola EL.

- Na sreću, došla nam je poslednjeplasirana Alba u narednom kolu pa nismo propustili priliku da prekinemo seriju poraza i da slavimo 89-74. Slomili smo ih u trećoj deonici, na krilima Alekse koji je isporučio 20 poena. Pored povređenog Kevina, ovaj susret su zbog bolesti preskočili Balša i Smaja.

- Nakon meča objavljeno da je Trifa doživeo rupturu butnog mišića i da ga čeka pauza.

- Luka Božić, igrač Zadra i MVP regionalne lige, izjavio da je bio blizu dolaska u Partizan nakon Željkovog poziva, ali da samo bog zna zašto nije došao.

- Nastavila se naša loša tradicija da ne znamo za pobedu u Ljubljani od kada se Olimpija fuzionisala sa Cedevitom. Doživeli smo i 6-i uzastopni poraz, ovaj put rezultatom 95-91. Frenk je bio najraspoloženij sa 20 poena. Sami smo bili krivi za još jedan kiks, ali ovaj trenutak mora biti pomenut...


I sve se to dešava ispred sudije, koji zatim odlazi sa kolegom da pogleda i video snimak, ali sramnu odluku da dosudi Aleksi faul nije promenio. Aleksa je završio utakmicu zbog polomljenog nosa nakon ovog (nenamernog) udarca, nadam se da će i sudija uskoro svoju profesionalnu karijeru.

- U medijima se ponovo pisalo da smo kontaktirali Gorana Dragića, a zatim prvi put i Jogija Ferela.

- Efes nas je savladao u na svom terenu 100-94. U Istanbul smo stigli sa skraćenom rotacijom tj. 10 igrača, od toga, 2 nisu ulazila u igru, a od preostalih 8 čak 3 su bila neprimetna u napadu. Kad tome dodamo neverovatnih 20 izgubljenih lopti i nenormalnih 36 primljenih poena u odlučujućoj deonici jasno je zašto smo zabeležili novi poraz. A izgledalo je da neće biti tako jer smo nakon 3/4 vodili 10 razlike. Frenk sa 24 i Pi Džej sa 21 poenom predvodili su naš napad, ali smo zatajili u odbrani.

- U Areni deklasiran Borac 101-56, a u jednom trenutko smo vodili i 52 razlike i bili blizu rušenja sopstvenog rekorda na Jadranu (+60 protiv Splita). Tristan isporučio 24 poena (6 trojki).

- Kasijus Vinston iz Burse, bio je navodno naša nova meta na mestu pleja.

- Opcija da navijači sa sezonskim kartama mogu da prodaju svoja mesta za pojedinačne utakmice postala je dostupna pred meč sa Panatinaikosom.

- Savladan PAO u Areni nakon produžetka 92-87. Gosti su imali prednost 61-71, 2 minuta pre kraja i 71-78, ali smo vezali 7 poena i izborili dodatnih 5 minuta. U njima nije bilo nikakve neizvesnosti pa smo upisali i 5-i trijumf u EL. Zek je ubacio 23 poena, Kevin se vratio nakon mesec dana pauze, a Aleksa igrao sa maskom.



                                                                Decembar 2023


-  Kao nikad pre razbijen FMP u Železniku 105-61, i to bez Pi Džeja, Trife, Frenka i Đuše, kao i sa samo Zekovih 2 minuta na terenu. Meč je rešen već u prvoj deonici kada smo napravili seriju 18-0, a protivniku nismo dozvolili poene 7 i po minuta. Sredinom poslednje deonice bilo je i +52 i tek onda smo spustili gas. Čak 3 igrača su podelila ulogu najboljeg strelca - Kevin, Balša i Tristan - svi po 16 poena, a Balša i Bruno su zabeležili dabl-dabl učinke. Nove minute upisao je i Savo Drezgić, kao i poene (6).

- Pred novo duplo kolo u EL, saznali smo da ćemo biti bez povređenog Frenka.

- I drugi put zaredom slavili smo nakon produžetka u Areni, ovaj put protiv Monaka 89-85. Mogli smo da rešimo pitanje pobednika još u regularnom delu da nismo ispustili +4 na 22 sekunde pre krala ili da smo pravili faul na +3 u njihovom poslednjem napadu. Ovako, Džejms je pogodio trojku pa smo morali da igramo dodatnih 5 minuta kako bi ih srušili. Kevin (25) i Nane (23) su predvodili naš napad.

- Saznali smo da smo u prošloj sezoni bili drugi najgledanjiji klub kada je reč o TV auditorijumu...


- Pojavila se informacija da bi Kevin mogao da zaigra za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Navodno, tamošnji Savez želi veliko pojačanje, a mete su bili naš kapiten i Vejd Boldvin iz Makabija. 

- Savladan i Armani u Areni 82-69, jedan od 3 neporažena kluba u duelim sa nama prošle sezone. Činilo se da će se provući i ovaj put jer su imali +15 srediniom 3/4 da bi tada usledila naša neverovatna serija 31-4 posle koje protivnik nije imao nikakve šanse za povratak. Kevin je isporučio 19 poena, a Aleksa se povredio već u prvoj deonici. 

- Nakom meča saznali smo da je Aleksa slomio nogu i prve procene su bile da će biti van terena najmanje 2 meseca.

- Ulaz na meč 11.kola ABA lige u kome Partizan dočekuje Studentski centar biće besplatan za sve osnovce.

- Posle dva veoma naporna meča u EL trener Obradovič je dao igračima slobodan dan, tačnije petak. Bruno je to iskoristio da skokne do Zagreba i poseti Draženov muzej.

- Protiv Armanija, Kevin je prešao broj 700 kada su poeni u EL u dresu Partizana u pitanju. Na taj način kapiten je postao igrač kojem je najmanje mečeva bilo potrebno da dođe do te cifre - svega 45. Pre njega, najbrži su bili Kecman (71) i Tripković (81).

- U Beogradu rutinski savladan Studentski centar 99-76 i tako smo se revanširali za poraz u finalu Superkupa pred start sezone. Nažalost, i ovaj meč je obeležila povreda, ovaj put Ogijeva pa je iznet sa terena početkom drugog poluvremena. Zek i Smaja su bili najefikasniji sa 19, odnosno 18 poena, a šansu je ponovo dobio i mali Savo.

- Pred put u Kaunas Zek i Nane nisu trenirali pa je trener Obradović spremao utakmicu sa 9 igrača. Naš medicinski tim je uložio sve napore da osposobi bar nekog prvotimca...


- Pobeđen Žalgiris u gostima 93-85 u gotovo preslikanom meču na istom mestu prošle godine. Kontrola utakmice od starta, domaćin nijednom nije imao vođstvo. Imali smo +16 već u drugoj deonici, da bi protivnik prišao na samo -6 u nastavku, ali smo uspešno odbili njihov nalet i na kraju rutinski slavili. Kevin je bio najraspoloženiji u napadu (22), a MVP je bio Pi Džej. 

- Obeležena 23-godišnjica od odlaska Harisa Brkića...


- I za naredni meč na Jadranu klub je odlučio da časti sve osnovce besplatnim ulazom, ovaj put za nivo 400.

- Pobeđena Budućnost u Areni 96-83 bez duže povređenih Alekse, Trife i Frenka i samo 2 dana nakon meča u Kaunasu. Gosti su bili bolji samo na početku kada su i stekli dvocifrenu prednost, ali već do poluvremena su stvari došle na svoje mesto. Bruno izdominirao sa 21 poenom, a odličan je bio i Pi Džej sa 17. 

- Nakon snežnog Kaunasa i hladnog Beograda, igrači su se spremali za duplo EL kolo i mini turneju po Španiji, pre svega za sunčanu Valensiju...


- Savladana Valensija u njenoj dvorani 72-67, bio je to naš 9-i trijumf u nizu, a prvi protiv tog rivala u svim takmičenjima. Ključnu ulogu je odigrao Zek, koji je prvo poluvreme završio bez poena, da bi u trećoj deonici postigao 12 od naših 20 koševa i doneo nam opipljivu razliku pred odlučujuću četvrtinu (44-53). Valensija se u tom periodu držala zbog ofanzivnih skokova, prilazili su i na -2, ali nismo poklekli, a na kraju je Nane rešio pitanje pobednika nakon ukradene lopte. Zek i Nane su bili prvi strelci sa po 14 poena, a jedan manje je upisao Kevin, kome je za skok izmakao dabl-dabl. U predigri ovog meča slavili su i naši veterani.

- Samo dva dana kasnije Real nas je lako savladao u Madridu 91-75, a mi smo mu dosta pomogli da se raspuca od starta i brzo dođe do dvocifrene prednosti. Gomila izgubljenih lopti, većina bačena pravo njima u ruke za lake poena, a opet smo dozvoljavali veliki broj ofanzivnih skokova. Real je imao i +27, ali je naša druga petorka uspela malo da popravi loš utisak ekipe na ovom meču. Bruno jedini raspoložen sa 18 poena.

- Počele priče da je Džejlin Smit blizu potpisa za Partizan.

-  Klub pozvao navijače da obraduju socijalno ugroženu decu tako što će na meč sa Virtusom poneti plišane igračke.

- Džejlin Smit potpisao ugovor sa našim klubom do kraja sezone...


- Pravo iz Madrida sleteli smo u Zadar, a domaćin nas je savladao 84-68 u meču u kojem je vodio gotovo od početka do kraja. Da stvari budu još gore, povredio se Smaja, a i Pi Džej je hramajući napustio teren. Bilo je i +21 za Zadar, bukvalno smo izgledali kao izduvan balon protiv napaljenog protivnika u punoj dvorani. Tristan je ubacio najviše poena (16), a Poni nije bio u protokolu za ovaj susret.

- Italijani pisali da Partizan nudi 2.5 miliona evra Nikolu Meliju.

- Zbog povrede u Zadru Smaja je definitivno otpao za naredni duel u EL.

- Novo pojačanje Smit, odradio prvi trening, a pre njega se upoznao sa novim saigračima...


- Klub odlučio da počasti navijače retro dresom u bojama na koje nisu navikli - zelenom...


- Evroliga kaznila Partizan sa 30 hiljada evra, uz zabranu prisustva njegovih navijača na narednom gostovanju. Kao glavni razlog navodi se meč u Valensiji kada je na tribinama došlo do incidenta pa je intervenisala i policija.

- Savo Drezgić je u dogovoru sa klubom otputovao za SAD gde će nastupati za DME Akademiju sa Floride do maja.

- Na žalost, nismo uspeli trijumfom da završimo evroligašku sezonu u 2023. jer je Virtus slavio u Areni 77-75. Gosti su na početku drugog dela došli do +13, serijom 9-0 hvatamo priključak, ali i ostajemo bez Pi Džeja zbog isključujuće greške. Već smo bili u skraćenoj rotaciji, a ovo je bio dodatan udarac za ekipu. Ipak, uspevamo da priđemo na 72-73 minut pre kraja, ali onda su i sudije donele neke odluke koje su uticale na konačan ishod, a bilo ih je i tokom celog meča. Sve bi bilo drugačije da je Frenk ubacio trojku uz zvuk sirene, ovako, pobeda je otišla za Bolonju. Početak susreta je kasnio jer su se navijači u velikom broju odazvali humanitarnoj akciji pa je redarima trebalo dosta vremena da pokupe sve igračke ubačene na teretn. Nane je bio prvi strelac (19), a kapitena su tukli kao nikad pre.

- Godinu smo završili pobedom u Baru 98-76, bio je to naš najubedljivi trijumf ikada u hali Topolica. Džej je debi obeležeio sa čak 11 ispaljenih trojki (pogodio 3), Zek je preskočio ovaj duel da bi malo odmorio, a Đuša je isporučio najviše poena - 17.

- Promovisan novi klupski kalendar...


- Zbog obaveza i duplog kola u EL već na startu 2024. godine, igrači nisu bili u prilici da u slavljeničkom raspoloženju proslave Novu godinu. Njima je najbitnije bilo da se dobro odmore i naspavaju kako bi spremno dočekali nove izazove...



                                                                    Januar 2024
     

- Saznali smo da Zek nije trenirao pred meč sa Asvelom zbog povrede, kao ni Smaja.

- Savladan Asvel u Beogradu 90-77 drugog dana nove godine. Pre početka meča, Žou i Borisu, dvojici naših bivših igrača, uručene su replike dresova iz njihove poslednje beogradske sezone, pa je tako prvi strani kapiten u istoriji kluba dobio dres iz ruku drugog stranog kapitena, a povezuje ih i isti broj na njemu - 7. Ozbiljan pristup od starta, već na poluvremenu smo imali +19, da bi u nastavku prednost narasla na +31. Kada su nosioci tima izašli iz igre, Asvel je uspeo da ublaži poraz. Kevin je bio najefikasniji (22) iako je veći deo meča presedeo na klupi, Džej debitovao i u EL u svetom dresu, a Zeka nije bilo zbog povrede kuka. 

- MTS, odnosno državna kompanija Telekom, više nije bio sponzor Partizana. Razlog odustajanja su veliki pritisci koji su vršeni na klub, a kojima on nije poklekao pa je doneta odluka da se finansijska podrška Partizanu otkaže. Partizan je zbog toga za meč sa Asvelom promenio garnituru dresova, a pored toga, ni na brojnim reklamama pored terena više nije bilo logoa sa oznakom državne kompanije.

- Posle trijumfa nad Asvelom, osvanula je informacija da Partizan ove sezone za 2 poena šutira izvanrednih 60,6% posle 18 odigranih mečeva. Da se u tom trenutku završila sezona to bi bio najbolji procenat u istoriji EL čime bi bio srušen rekord Olimpijakosa od prošle sezone.

- Klub izdao saopštenje o situaciji sa Telekomom gde je pisalo da je prava istina prekida sponzorstva istek ugovora koji je važio do poslednjeg dana prethodne godine. Klub veruje da je razlog iz kojeg ugovor nije blagovremeno produžen zaista tehničke prirode i da će veoma brzo biti potpisan.

- Potvrđeno da će Zek preskočiti i naredni meč u Evroligi zbog problema sa kukom.

- Uz Albu i Asvel, godinama jedan od najslabijih klubova u EL - C.zvezda, slavila je kao domaćin u Areni 88-72. Slabo prvo poluvreme koštalo nas je ovog kiksa, imali smo veliki broj izgubljenih lopti pa je protivnik već tada došao do kapitalne prednosti (50-29). U nastavku smo prišli na 77-68 i dva puta u istom napadu promašujemo u pokušaju za 3, da bi zatim primil trojku što je bio i kraj meča za nas. Kevin je ubacio 17 poena, a nisu igrali povređeni Zek, Aleksa i Trifa. 

- Za naredni meč u ABA ligi protiv Krke ulaz je bio besplatan. 

- Pobeđena Krka u Beogradu 96-76 u utakmici igranoj na Badnje veče. Već na polovini susreta bilo je +30 da bi u nastavku dozvolili protivniku da izbegne katastrofu. Tristan predvodio strelce sa 16 poena, Trifa se vratio nakon višenedeljne pauze, a Zek, Aleksa i Smaja bodrili saigrače u civilu.

- Za to vreme, Savo Drezgić je blistao u Americi. Naš talentovani plej poneo je epitet najboljeg igrača u pobedi DME Akademije nad Oranžvilom. Zabeležio je 15 poena, 10 asistencija, a za 2 skoka mu je izmakao tripl-dabl.

- Fenerbahče slavio u Istanbulu 91-76 nakon što smo, po drugi put u sezoni, prosuli veliku prednost u najvećem turskom gradu. U drugoj deonici bili smo na +17 da bi domaćin, uz veliku pomoć sudija, smanjio taj zaostatak do poluvremena na samo -5. U finišu 3/4 dolaze i do preokreta, a poslednju četvrtinu otvaraju serijom 14-0 i tako rešavaju pitanje pobednika. Kevin isporučio 18 poena, a Zek se vratio u tim.

- Prema informacijama iz Italije, Venecija je dobila spor pred Arbitražnim sudom tamošnje serije A i traži da se prekine Brunov ugovor sa Partizanom. U našem klubu izjavili da razloga za bojazan nema, da smo platili 150 hiljada evra za obeštećenje i da je situacija čista.

- U Areni savladan Makabi 88-79 nakon našeg najvećeg povratka iz minusa ikada u EL. Nikad gori start ove sezone, nakon skoro 6 minuta igre na semaforu je stajalo 0-16, a početkom druge deonice neverovatnih 15-39. Podatak da je Makabi bolje šutirao trojke u tim trenucima nego mi slobodna bacanje jasno pokazuje kako smo izgledali na terenu. Do poluvremena smanjujemo na 36-52, da bi u finišu 3/4 prvi put i poveli, ali se u odlučujuću deonicu ušlo izjednačeno (67-67). Odmah na njenom početku Nane dobija drugu nesportsku pa je za njega utakmica bila završena, a do tog trenutka je bio prvi strelac i samo skok mu je falio da već tada ostvari dabl-dabl. Kevin je do prvih poena došao tek u poslednjoj četvrtini, ali ga je to veče odmenio Pi Džej sa 23 poena. Dobili smo sjajan tim iako smo bili u skraćenoj rotaciji - u igru nisu ulazili Frenk i Balša, Džej i Poni igrali malo, Tristan i Đuša bili višak, a Aleksa je već dugo bio povređen...


- Tradicionalna poseta Domu za decu bez roditeljskog staranja "Drinka Pavlović" na Senjaku. Balša i Tristan uručili novogodišnje paketiće namenjene štićenicima ovog doma, kao i štićenicima Doma Jovan Jovanović Zmaj...


- Zbog poštede, Nane i Pi Džej nisu otputovali za Zagreb na košarkaški Klasiko za koji se danima tražila karta više, a uoči meča održana je i zajednička KZŠ oba kluba.

- I drugi derbi protiv Cibone rešili smo u našu korist, bilo je 87-74 u Draženovom domu. Domaćin je bolje počeo i rano došao do dvocifrene prednosti (21-9), ali smo do poluvremena preokrenuli (38-40). U nastavku smo došli do +13, a sve što je protivnik uspeo bilo je da priđe na -4, ali onda opet dodajemo gas i rutinski privodimo utakmicu. Bruno sa 18 i Đuša sa 17 predvodili su strelce, a Frenk i Tristan nisu ulazili sa klupe.

- Partizan kažnjen sa 5 hiljada evra od strane Evrolige zbog ubacivanja predmeta na teren na utakmici sa Makabijem. Klub najavio istragu.

- 17.januara košarkaški svet je šokirala vest da nas je napustio Dejan Milojević. Bio je veliki igrač i još veći čovek...


- Zbog povišene temperature, Kevin nije otputovao za Atinu na duel sa Panatinaikosom.

- Panatinaikos slavio 84-71 u meču koji je bio izjednačen sve do poslednje deonice. Loš šut sa distance i veliki broj izgubljenih lopti koštali su nas poraza, a osim raspoloženog Pi Džeja koji je ubacio 16 poena, niko nije uspeo da nadoknadi Kevinov izostanak. Ostaće upisano da je na ovoj utakmici Trifa bio kapiten.

- Najavljeno da se Aleksa vraća na teren posle mesec i po dana pauze.

- Krcata Arena oprostila se od Miloja na utakmici sa Megom, a slike sa ovog meča obišle su svet. U prvim redovima sedeli su članovi porodice, bivši saigrači i treneri, svi sa suzama u očima. Utakmica je završena rezultatom 112-80, uz Naneovih 24 poena (8 trojki)...


- Na žrebu za Kup "Radivoj Korać", klub su predstavljali izvršni direktor Mlađan Šilobad, trener Obradović, Kevin kapiten, kao i Aleksa koji je učestvovao u izvlačenju parova. Saznali smo ime protivnika u 1/4 finalu - Hercegovac iz Gajdobre.

- Aleksandar Petrović otkrio da će početkom septembra biti igran meč u čast njegovog brata Dražena. Hrvatska će u Zagrebu dočekati selekciju Evrope, koju će sa klupe voditi Željko Obradović.

- Počele priče da želimo da vratimo Vanju Marinkovića.

- Ogroman broj navijača skupio se ispred Partizanove prodavnice u Kralja Milana 6 kako bi se družio sa Naneom...


- U Beogradu pobeđen Žalgiris 81-72, a Trinki dočekan ovacijama. Gosti bolje otvaraju utakmicu (4-15), a bilo bi još ubedljivije da nije bilo raspoloženog Pi Džeja koji je ubacio 15 od naših prvih 18 poena. Okrećemo do poluvremena (45-43), polako ih lomimo u nastavku, a kada dolazimo do 73-61 pitanje pobednika bilo je rešeno. Pi Džej sa 23 i Zek sa 21 poenom doneli su nam važnu pobedu, Balša, Ogi i Poni nisu ulazili sa klupe, a Tristan, Džej i Đuša su bili višak.

- Klub izdao saopštenje povodom napada na navijače koji se dogodio na Novom Beogradu nakon utakmice sa Žalgirisom i najavio da će podneti krivične prijave.

- Ostoja Mijailović najavio da Partizan planira da pozove Golden Stejt na utakmicu u čast Dejana Milojevića. Meč bi bio odigran na otvorenom terenu na Tašu pred start nove sezone, a naš klub bi platio troškove dolaska ekipe iz San Franciska kao i boravka u našem gradu. Oglasio se i Golden Stejt rečima da je to sjajna ideja Partizana i da bi im bila čast da dođu.

- U ABA ligi gostovali smo C.zvezdi u Areni, a domaćin je slavio 88-86 nakon koša u poslednjim sekundama. Kao i u duelu u EL, opet smo bili očajni u prvoj deonici pa smo brzo otišli na dvocifren minus. Uz to, Pi Džej isključen već u 3/4, a Trifi sviran jedan od najsmešnijih faulova u istoriji košarke što je protivniku donelo 3 poklon poena sa penala. I pored toga i zaostatka od 21 poena, Nane nam je doneo izjednačenje 11 sekundi pre kraja, ali ne uspevamo da odbranimo njihov poslednji napad i izborimo produžetak. Nane ubacio 19 poena, a Frenk jedan manje.

- Poraz u Monaku, protivnik je upisao ubedljiv trijumf 85-70, iako je utakmica bila izjednačena prvih 30 minuta. Slično kao i na gostovanju zelenima iz Atine, popustili smo u odlučujućoj deonici, a ovaj put nismo uspeli ni da ubacimo dvocifren broj koševa u tom periodu. Kevin je bio ubedljivo najraspoloženiji sa 28 poena.


                                           
                                                                  Februar 2024



- Tokom leta Nica - Bolonja, Trifi pozlilo u avionu pa je odmah po sletanju morao u bolnicu na preglede. Narednog dana saigrače je bodrio iz hotelske sobe.

- U nekim medijima pojavila se informacija da smo zainteresovani za igrača Reala Džanana Musu. Klub izdao saopštenje u kojem je demantovao glasine i apelovao da se košarka sačuva od tendecionih komentara, naslova i tekstova jer se kreirana atmosfera preliva i na teren, čemu svedočimo već godinama. 

- Virtus nas je savladao još jednom  u sezoni, ovaj put u Bolonji 88-84. Imali smo sve u našim rukama u završnici, a pobednik je rešen nakon naše greške prilikom izvođenja lopte sa strane, po ko zna koji put ove sezone. Kevin postigao 22 poena.

- Klub objavio da će za utakmicu sa Splitom ulaz za nivo 400 biti besplatan za sve studente, uz pokazan indeks.

- Split priredio senzaciju savladavši nas u Areni 74-67, prvi put posle 17 odigranih mečeva u regionalnoj ligi. Ništa nismo uspevali da pogodimo, za razliku od protivnika koji se punio samopouzdanjem pa je na poluvremenu bilo 30-44, a sredinom treće deonice i neverovatnih 35-55. Na kraju, gosti su ispraćeni aplauzom, a naši igrači zvižducima. Jesmo igrali bez Kevina, Pi Džeja i Trife, sa klupe nije ulazio i Tristan, ali ovakav rival mora da se dobije i sa drugim timom, pogotovo na domaćem terenu. Iako se ispromašivao u šutu za 3 (1/6) Naneu su i 10 poena bila dovoljna da bude prvi strelac.

- Evroliga kaznila sportskog direktora Partizana Zorana Savića sa 5 hiljada evra zbog nepoštovanja sudija na meču protiv Virtusa u Bolonji.

- Nakon organizovanog druženja navijača sa Naneom, klub je ovaj put zakazao isti događaj, ali sa Zekom u glavnoj ulozi i to u klupskoj prodavnici ispred Arene. I ovaj put se pojavio veliki broj fanova...


- Posle Splita, i Bajern je odneo pobedu iz Arene (79-78) i to trojkom uz zvuk sirene. Imali smo +10 u drugom poluvremenu, kao i 78-74 na 40 sekundi pre kraja, ali sve to nije bilo dovoljno da se upiše vrlo važna pobeda. Samo je Kevin bio na svom nivou sa 22 poena. Luča prvi put igrao protiv Partizana od odlaska u inostranstvo i dočekan je ovacijama, naravno.

- Nakon 5-og uzastopnog poraza počeli su da piju i oni navijači koji su do tada izbegavali alkohol...


- Klub se oglasio saopštenjem nakon nemilih scena posle poraza od Bajerna. Čuli su se zvižduci sa tribina po završetku meča, a nekoliko predmeta bačeno je u pravcu igrača. Saznali smo da je klub identifikovao osobu koja je učestvovala u tome i da će mu biti zabranjen ulaz u dvoranu.

- Kao i svake sezone kada gostujemo u Republici Srpskoj, navijači priredili topao doček crno-beloj ekspediciji.

- U Laktašima pregažena Igokea 98-52, bio je to naš najubedljivi trijumf ikada na nekom gostovanju u ABA ligi. Nakupilo se sve u igračima - od 5 uzastopnih poraza, nezadovoljstvo navijača, kao i kiks protiv Igokee u Beogradu - pa kao da su hteli svima da pokažu šta sve mogu kada hoće. Poni je predvodio strelce sa 16 poena, Balši falio skok za dabl-dabl, a nisu igrali Aleksa, Smaja, Frenk i Trifa.

- Očekivao nas je Kup u Nišu, trener Obradović odlučio da višak budu Džej i Bruno, a Poni se priključio reprezentaciji Poljske u kvalifikacionim mečevima za EP.

- Evroliga kaznila naš klub sa 3.500 evra zbog ubacivanja predmeta na teren tokom meča sa Bajernom u Beogradu.

- Klub objavio da je dizajnirao specijalne dresove koje će igrači nositi samo za mečeve na Kupu Koraća.


- U prvom meču u Nišu rutinski savladan Hercegovac iz Gajdobre 92-67 uz fino raspoređenu minutažu. Balša obeležio prvo poluvreme sa čak 4 rampe i već tada je mogao do dabl-dabla, ali je to ostavio za nastavak meča. Tristan je bio prvi strelac (15), a Smaja nije igrao zbog temperature.

- Bruno posetio Klinički centar u Nišu u društvu predstavnika fondacije sponzora kluba. Tom prilikom, uručen je novi inkubator Klinici za pedijatriju. Sredstva za kupovinu ovog inkubatora, donirala je fondacija sponzora Partizana povodom utakmice Partizan - Igokea na kojoj su crno-beli u znak podrške prevremeno rođenim bebama i Udruženju roditelja prevremeno rođene dece Srbije Mali Div nosili crno-ljubičaste dresove.


- U polufinalu pobeđena Vojvodina 80-67, a meč smo rešili u drugom poluvremenu. Nane i Frenk bili najefikasniji sa po 15 poena, dok je Smaja preskočio i ovaj duel zbog bolesti.

- U finalu Kupa slavila je C.zvezda 85-79, nakon što smo ispustili dvocifrenu prednost u drugoj deonici i promašili gomilu otvorenih šuteva van linije 6.75.  Zek je bio najraspoloženiji sa 24 poena, pratio ga je Kevin sa 20 (18 u prvom poluvremenu).

- Klub javno izneo podatke o finansijskom poslovanju, dugovanju za porez i planu otplate.

- Poreska i Budžetska inspekcija posetili klub, prema pisanju nekih medija.

- Nakon poraza u finalu Kupa, trener Obradović igračima dao par dana odmora, a čak osmorica su imala obaveze u svojim reprezentacijama: Aleksa, Trifa, Balša i Ogi (Srbija), Poni (Poljska), Džej (Hrvatska), Bruno (Brazil) i Zek (Azerbejdžan).

- Zek debitovao za reprezentaciju Azerbejdžana sa 22 poena, 6 skokova i 3 asistencije, ali to im nije bilo dovoljno da izbegnu poraz od Švajcarske u gostima.

- Partizan povukao 4 igrača pre kraja termina za kvalifikacije: Ponija, Bruna, Zeka i Džeja. Sve je, naravno, urađeno u prethodnom dogovoru, jer se ekipa sprema za najvažniji deo sezone.

- Zbog povrede ramena, odnosno kolena, Nane i Tristan nisu trenirali dan pred utakmicu sa Efesom u Beogradu.

- Skupština ABA lige zakazana je za 12. mart, a klub je poslao dopis rukovodstvu lige u kojem traži da srpske sudije ne sude Partizanu u plej-ofu.

- Nakon 12 dana pauze očekivala nas je nova utakmica. Navijači su se spremali od ranog jutra za duel sa Efesom - oni koji će bodriti ekipu u hali, ali i ostali koji će to raditi pored malih ekrana...


- Savladan Efes u Areni 100-90 u fantastičnoj atmosferi. Na poluvremenu nismo imali osetniju prednost (45-43), ali jesmo u nastavku (55-44). Nije bilo panike kada je protivnik okrenuo (72-73), završnicu smo odigrali u jakom ritmu i tako izbegli neizvestan finiš. Aleksa isporučio čak 30 poena, ali je utakmicu obeležio Zek koji je odigrao svaki sekund meča (21 poen). Van tima su bili Nane, Balša i Tristan, Ogi i Džej nisu ni ulazili, Smaja igrao vrlo kratko, a Pi Džej opet rano ušao u problem sa ličnim greškama pa je veći deo susreta presedeo na klupi.





                                                                        Mart 2024


- Pred utakmicu sa Cedevita Olimpijom u Beogradu nisu trenirali Nane, Ogi i Tristan.

- Trijumf nad Cedevita Olimpijom u Areni NBA rezultatom - 110-102. Ubedljivo najgora ekipa Evrokupa (skor 1-17) ubacila nam je trocifren broj poena na našem terenu (plus u Ljubljani 95), a da će meč biti vrlo efikasan videlo se od starta. U prvoj deonici postigli smo čak 42 poena (oni 24) što je drugi najveći broj koševa neke ekipe (rekord drži Cibona sa 43), tokom druge prednost je narasla na +21, a na poluvremenu je bilo 70-57 (neko bi pomislio da je to rezultat nakon 3/4). Uspeli smo da srušimo naš rekod lige po broju poena na poluvremenu ali, kad igramo sa Cedevita Olimpijom, ni +50 nam nije dovoljno da mirno privedemo meč kraju. Razlika se polako topila pa su gosti imali i napad za izjednačenje u samom finišu. To se nije desilo, na sreću. Đuša je dao 23 poena, a nisu igrali Ogi, Tristan i Nane.

- Pred put za Milano, klub izdao saopštenje u kojem apeluje na navijače koji će biti u dvorani da se pridržavaju instrukcija lokalnih snaga bezbednosti i da navijaju sportski.

- Domaćin je slavio u Milanu 85-83 nakon koša 5 sekundi pre kraja. Aleksa je bio prvi strelac sa 19 poena, nisu ulazili Džej i Balša, a povređeni Nane i Ogi nisu ni putovali.

- Opet smo imali ogromnu podršku sa tribina i na ovom gostovanju, a navijači su počeli da se zagrevaju za meč još u jutarnjim satima po milanskim kafićima.


- Pobeđen Borac u Čačku 84-77, teže nego što smo očekivali. Na 3 minuta pre kraja, na semaforu je stajalo 73-69 za Borac, a onda serijom 13-0 rešavamo utakmicu u našu korist. Zek je postigao 18 poena i skok ga je delio do dabl-dabl učinka, Tristan jedini nije ulazio sa klupe pa je tako proslavio 21. rođendan, a van protokola su bili Pi Džej, Ogi i Frenk.

- Ispostaviće se da je Tristan u Čačku poslednji put nosio sveti dres jer je nakon toga objavljeno da će karijeru nastaviti u NBA ligi, tačnije Vašington Vizardsima koji je iskoristio otkupnu klauzulu čime je omogućeno da Tristan odmah zaigra u najkvalitetnijoj ligi na svetu. 


- Barselona je slavila na svom terenu 94-76 i tako ostala jedina neporažena u duelima sa nama od kada smo se vratili u EL. Bili smo u igri sve do odlučujuće deonice (74-68), ali u njoj nismo uspeli da dođemo ni do dvocifrenog broja poena pa je poraz bio neizbežan. Aleksa je bio ubedljivo najraspoloženiji (27), pratio ga je samo Zek (16), a svi ostali su bili daleko ispod svojih mogućnosti.

- Odmah nakon utakmice, Zek je otputovao kući jer mu je otac bio u teškom zdravstvenom stanju.

- Rutinska pobeda protiv FMP-a u Areni 88-57, a lako je mogla da pukne i 100-tka da smo to želeli. Balša je bio najefikasniji sa 13 poena, a ostvario je i dvocifren broj skokova. Igrali smo bez Kevina i Zeka, a Aleksa, Frenk i Nane nisu ulazili u drugom poluvremenu.

- Tokom susreta stigla je informacija iz Amerike da je Zeku preminuo otac.

- Posle navoda da je Partizan bio protiv ulaska Dubaija u ABA ligu, klub se oglasio zvaničnim saopštenjem u kojem se navodi da principijelno nismo bili protiv njihovog ulaska već protiv načina na koji je ta odluka doneta.

- U Beogradu savladana Baskonija tesnim rezultatom - 87-83, iako protivnik nijednom nije bio u vođstvu. Par puta smo dolazili i do dvocifrene prednosti, ali smo zakomplikovali u finišu pa je Pi Džej odlučio da reši pitanje pobednika - prvo košem 18 sekundi pre kraja, a zatim i odličnom odbranom. Centarski tandem Frenk i Bruno su obeležili ovaj duel, prvi je bio najefikasniji sa 20 poena, a drugi je upisao dabl-dabl.

- Na ovacije sa tribina i slogane "Novi ugovor za Željka", najtrofejniji trener Evrope je uzeo tablu i simulirao potpis. Mnogi su to protumačili kao njegov znak da sigurno ostaje u Partizanu, a to je potvrdio i predsednik kluba dan nakon meča. Čak se spremala i specijalna olovka za taj svečani trenutak.


- Real slavio u Areni 88-76, a za to je bilo dovoljno da odigramo slabo samo 3 minuta u finišu treće deonice. Naime, pri našem vođstvu 54-52, protivnik pravi seriju 16-0 i rutinski privodi utakmicu kraju. Frenk je ubacio 19 poena, Trifa i Balša nisu ni ulazili, a igrali smo bez Zeka i Džeja.

- Dan posle utakmice, oglasio se klub i otkrio da je bilo velikih problema pri organizaciji utakmice. Navodi se da je veliki broj navijača ušao bez ulaznice zbog čega će klub podneti krivične prijave. Na meti su čak i pojedinci koji su zaposleni u klubu, kao i radnici iz Arene, ali i pripadnici privatnih i javnih organa zaduženih za bezbednost.

- Pobeđen studentski centar u Morači 84-78 pa smo im se tako revanširali za poraz na istom mestu u finalu Superkupa. Nastavila se tradicija da protiv ovog rivala nikad nismo bili u plusu na njegovom terenu nakon prve deonice, ali smo vođstvo preuzeli u drugom poluvremenu i do trijumf došli bez drame. Balša je bio najzapaženiji sa 20 poena (rekord karijere) i 8 skokova. Bruno, Frenk, Đuša i Ogi igrali samo u prvom delu, a u timu nije bilo Alekse i Zeka.

- Najavljeno da će na narednom meču u EL gosti biti Dino Rađa i Toni Kukoč, koji su u Beogradu bili zbog promocije dokumentarca o Kukoču.

- Zbog problema sa letom, Zek se nije vratio u očekivano vreme pa je bilo jasno da će propustiti i naredni duel.

- Olimpijakos nas je dobio u Areni 74-69 pa smo tako još više zakomplikovali borbu za plej-in. Po ko zna koji put ispustili smo pobedu iz ruke, a tog dana nas je koštala katastrofalna poslednja deonica, to jest njenih prvih 6 minuta. U poslednju četvrtinu smo ušli sa vođstvom 59-46, ali nju otvaramo očajno - bez koša smo bili prva 4 minuta dok za to vreme gosti ubacuju 12. Nervoza se uvukla u naše redova, a njima je poraslo samopouzdanje što su i znalački iskoristili da dođu do pobede. Kevin isporučio 19 poena, Pi Džeju je falio skok za dabl-dabl učinak, a Ogi i Zek su u civilu ispratili meč. Ne pamti se da su ikada Aleksa i Nane završili utakmicu bez postignutog koša, ali to se desilo ovaj put, u najgorem mogućem trenutku po nas.


- I drugi put u 7 dana slavili smo u Morači, ovaj put protiv Budućnosti 89-83 i tako osigurali mesto broj 2 u plej-ofu ABA lige. Prvo poluvreme proteklo je u izjednačenoj igri, takav je bio i rezultat (44-44), ali smo u nastavku došli do opipljivije prednosti i imali priliku da utakmicu rešimo mnogo ranije. Ipak, ušlo se u neizvesnu završnicu, a onda na scenu stupa povratnik Zek i sa 5 vezanih poena obezbeđuje nam bitan trijumf. On je bio i prvi strelac sa 22 poena, Kevina je asistencija delila do prvog dabl-dabla u sezoni, Đuša nije ulazio, a Ogi i Džej su bili višak.



                                                                    April 2024



- Klub najavio da ćemo igrati Superligu Srbije nakon 2 godine. Mediji objavili da trener Obradović neće moći da vodi ekipu na prva 4 meča zbog suspenzije iz 2022. godine.

- Pala je Alba u Berlinu 94-83, prvi put nakon 3 poraza na njihovom terenu, sva sa dvocifrenom razlikom. Kontrola meča od starta, protivnik je samo jednom došao do izjednačenja (15-15), ali smo brzo stekli lepu zalihu koju smo do kraja sačuvali, uz par pretnji domaćina (poslednji put kad su prišli na 69-73). Nane postigao 19 poena, Poni i Džej nisu ulazili, a u Beogradu su ostali Trifa i Ogi. 

- U Areni pregažen Zadar 113-74, još jedan dužnik iz prvog dela sezone. Bila je to i naša najefikasnija utakmica ove sezone jer smo za poen prebacili učinak protiv Mege na istom mestu. Aleksa isporučio 18 poena, a Balša došao do novog dabl-dabla.

- Duel sa Zadrom bio je poslednji u ligaškom delu, zauzeli smo drugo mesto sa učinkom 20-6 pa nam je protivnik u 1/4 finala bila sedmoplasirana Igokea.

- Pred duel sa Valensijom najavljeno da će opet igrati veterani oba kluba, ovaj put u čast Dejana Milojevića. Igrači će nositi replike dresova koji je Miloje nosio kada je postavio evroligaški rekord na utakmici Partizan-Olimpijakos.

- Objavljeno da će trener Obradović ipak moći da vodi ekipu u Superligi Srbije jer je njegov slučaj zastareo.

- Dan pred poslednje kolo Evrolige saznali smo da će Pi Džej propustiti utakmicu zbog povrede.

- Istog dana bilo je jasno da smo ispali iz trke za plej-in nakon rezultata drugih mečeva.

- I pored eliminacije, poslednju utakmicu smo odigrali ozbiljno i savladali Valensiju u Areni 79-66. Gosti su vodili nakon prve dve deonice, ali smo u nastavku preokrenuli i bez većih problem priveli susret kraju. Nane je bio šuterski najraspoloženiji sa 19 poena, Đuša i Smaja igrali samo u prvom delu, Trifa i Balša nisu ulazili, a Ogi i Pi Džej u civilu ispratili meč. 

- Objavljeno da smo drugu godinu zaredom bili najgledaniji tim Evrolige. Na 17 beogradskih mečeva gledalo nas je 338.574 gledalaca ili u proseku 19.916 pa smo tako nadmašili prošlogodišnji rekord za skoro dve hiljade (17.938)...


- Nane podelio titulu MVP-ja poslednjeg kola EL sa Slukasom iz Panatinaikosa i Hauardom iz Baskonije - svi su ostvarili indeks 27. Naneu je ovo bilo drugi put u karijeri da dobija nagradu najkorisnijeg igrača kola, nakon sezone sa Makabijem 2021/22

- U međuvremenu, Đuša se pohvalio novom tetovažom...


- Saznali smo da su samo 3 NBA kluba bila gledanija od Partizana ove sezone - Čikago, Dalas i Filadelfija.

- Zbog povrede, najavljeno da će Pi Džej preskočiti i početak plej-ofa ABA lige.

- Prošlo je tačno 32 godine od osvajanja titule prvaka Evrope u Istanbulu. Tom prilikom otvoren je tematski šop na stadionu Partizana...


- Evroliga kaznila Partizan sa 3 hiljade evra zbog paljenja baklji na utakmici sa Valensijom.

- U prvom meču ABA plej-ofa savladana Igokea u Beogradu 94-85. Gosti su se držali do sredine druge deonice, a onda se odlepljujemo i dolazimo do dvocifrene razlike. U nastavku smo stekli i +19, a onda je usledilo opuštanje što je protivnik iskoristio da izbori častan poraz. Kevin je bio najraspoloženiji sa 18 poena.

- Za plej-of smo spremili nove dresove pa su dotadašnja bela slova i brojeve zamenila zlatna obeležja...


- Partizan nije uspeo da se plasira u plej-in Evrolige, ali će klub ipak imati predstavnike na završnom turniru u Berlinu. Statističari i pomoćne sudije koji su zaposleni u našem klubu dobili su veliko priznanje jer će obavljati svoj posao na F4, ali i na turniru najtalentovanijih mladih igrača Evrope - ANGT.

- Igokea savladana i u drugoj utakmici, ovaj put 101-80 u Laktašima pa smo se tako bez poraza plasirali u polufinale. Već tokom prve četvrtine došli smo do velike prednosti (24-6), protivnik je samo jednom pripretio prilaskom na 30-28, ali smo do poluvremena ponovo vratili dvocifrenu razliku i rutinski je održali do kraja. Zek je bio prvi strelac sa 20 poena, a Poni ostvario svoj prvi dabl-dabl u svetom dresu. I ovaj duel su propustili povređeni Ogi i Pi Džej.

- Mediji pisali da smo zainteresovani da dovedemo Krisa Džonsa iz Valensije tokom letnjeg prelaznog roka.

- Željko Obradović potpisao novi, dvogodišnji ugovor sa voljenim klubom, a tom prilikom organizovana je i konferencija za medije u hotelu Crowne Plaza...


- Ostoja Mijailović najavio da će biti zvučnih pojačanja za narednu sezonu.

- Mediji u Italiji pisali da Partizan pregovara sa Vanjom Marinković o njegovom povratku.

- U prvom polufinalnom meču ABA lige, igranom na Veliki petak, pobedili smo Budućnost u Areni 78-67. Protivnik je samo jednom imao prednost (11-12), a onda smo dali gas i odlepili se na nedostižnu razliku koja je u jednom trenutku iznosila i +18. Gosti su izbegli katastrofu zbog svog ofanzivnog skoka, ali i naše nezainteresovanosti da ih ubedljivije savladamo pa su čak i prišli na 69-65 minut pre kraja, ali više od toga im nismo dozvolili. Zek je bio najefikasniji sa 15 poena, iako je pogađao samo šuteve za 3, a u tim se vratio Pi Džej nakon 4 propuštene utakmice.



                                                                          Maj 2024



- Izraelci pisali da smo dogovorili povratak Vanje Marinkovića.

- Oglasio se Kevinov menažer Haris Papadopulos povodom pisanja nekih sendvičara da bi kapiten mogao da promeni klub ovog leta: "Da odmah pojasnim, to su čiste budalaštine. Kevin ima važeći ugovor sa Partizanom i tu će i ostati. Nema nikakve dileme oko toga"

- Budućnost slavila 74-73 u drugom polufinalnom meču u Podgorici i tako izborila treći meč. Pred ovaj susret, domaćin se oglasio saopštenjem u kojem je izrazio nezadovoljstvo na suđenje u beogradskom duelu pa su arbitri bili prinuđeni da sviraju po njihovim notama. I pored toga, imali smo napad za pobedu, ali je Aleksa promašio šut iz blizine uz zvuk sirene. Kevin je isporučio 17 poena iako nije bio šuterski raspoložen, čak je promašio i 2 bacanja što se retko viđa kad je on u pitanju.

- U majstorici u Areni bili smo bolji rezultatom 100-86 i plasirali se u finale. Gosti su se držali do početka drugog poluvremena kada preokrećemo serijom 11-0, da bi i poslednju deonicu otvorili sa novom serijom, ovaj put 9-0 i tako otklonili sve dileme. Aleksa se sa 20 poena iskupio za promašen šut za pobedu u Morači, a pratili su ga Kevin i Nane sa po 19.

- Protivnik u finalu najavio da će svoje mečeve kao domaćin igrati u Pioniru, kao i da NE GARANTUJE BEZBEDNOST ARBITRIMA ukoliko budu sudili kao u prošlogodišnjem finalu.  U našem klubu su održali sastanak na kojem je glavna tema bila bezbednost igrača, stručnog štaba i delegacije kluba, jer nismo imali lepa iskustva sa ranijih mečeva protiv istog protivnika u toj hali.

- Domaćin je slavio u prvom finalnom meču 85-82, a sudije, uplašene za svoju bezbednost jer im nije garantovana, punile su naše igrače ličnim greškama od starta, usput donoseći nekoliko loših odluka. Poslednje vođstvo imali smo 3 minuta pre kraja, ali je protivnik došao do trijumfa sa penala, kojih se baš, baš našutirao na prvom meču. Nane ubacio 27 poena (6 trojki) i ispostaviće se da će ga to koštati neigranja u trećem meču jer je protivnik spremio "specijalno iznenađenje za njega".

- Savo Drezgić se vratio iz SAD i priključio se prvom timu. 

- Domaćin slavio i u drugom meču (80-73) i tako poveo 2-0 u finalnoj seriji. Slično kao i na prvoj utakmici, vodili smo nakon prvih 10 minuta, a na poluvremenu je bilo izjednačeno. Loše počinjemo u nastavku, zbog nekih naših ali i sudijskih odluka, pa je protivnik došao do prednosti koju je sačuvao do kraja. Džej je bio prvi strelac sa 12 poena, Trifa i Đuša opet nisu ulazili, a Balša i Ogi posmatrali duel u civilu.

- Klub objavio sudijsku ekspertizu sa prve finalne utakmice u kojem se potvrđuje da smo oštećeni u čak 8 situacija.

- A onda, na dan treće utakmice, incident koji rešava finalnu seriju. Nakon našeg jutarnjeg treninga, Nane biva napadnut u hodniku Arene od strane protivničkog igrača i u samoodbrani mu zadaje 2 udarca. Odmah se pojavio i snimak, ali sa isečenim delom, onim gde bi trebalo da se vidi ko je sve započeo i zašto je do ovog događaja i došlo. Nane je završio u policijskoj stanici gde je davao izjavu, uveče se pojavio na terenu gde se i zagrevao, ali je trener Obradović odlučio da ne bude u timu.

- Klub se oglasio saopštenjem uz pitanje gde je nestao minut snimka.

- Sve ovo se odrazilo više na naš tim, što je bilo i očekivano jer za ovako nešto nismo bili spremni pa smo poraženi i u trećem meču 76-82, uz Aleksinih 17 ubačenih poena. Nismo pretili sudijama niti se na terenu desio bilo kakav incident, sve je prošlo u sportskom ambijentu i pored svih dešavanja od starta finalne serije. 

- I Džej posetio policijsku stanicu kako bi dao izjavu o incidentu, saznali smo da je i on bio meta u jednom trenutku, a po medijima se pisalo da klub želi da produži ugovor sa njim.

- Frenk Kaminski otputovao za Ameriku nakon što mu je saopšteno da se ne računa na njega u Superligi Srbije, a prvom timu se priključio talentovani junio Aleksa Dimitrijević.

- Ponovo počele priče o dolasku pleja Valensije Krisa Džonsa.

- Posle Frenka, otpali i Pi Džej i Nane za Superligu Srbije...


- Odmah zatim, klub registrovao i petorku kadeta za domaće prvenstvo. Na spisku su se našli: Aleksandar Goljević (bek), Stefan Isailović (krilo), Daris Sijarić (centar), Đorđe Šekularac (bek) i Uroš Danilović (krilo), svi rođeni 2007.godine...


- Na startu polufinala pobeđena Mega u Areni 82-72, a istakao se Trifa sa 23 poena.

- Partizan zatražio pokretanje postupka protiv komesara za suđenje Milorada Milojkovića.

- Mega se revanširala u drugom meču sa 92-88, a Bruno ubacio 18 poena. Nakon susreta, trener Obradović izjavio da nikad u karijeri nije doživeo takvo šikaniranje od sudija.

- Saznali smo da se Frenk Kaminski odrekao dve plate nakon što je saznao da je sezona za njega ranije završena pa je klubu tako ostalo 180 hiljada evra. 

- Italijanski košarkaški novinar Mateo Andreani pisao da je Kris Džons blizu potpisivanja za Partizan.

- ABA liga objavila da je Partizan opet bio najgledaniji na Jadranu sa prosečnih 7.791 navijača na tribinama...


- Zbog zauzetosti Arene, polufinalna majstorica je premeštena u Pionir.

- Pobeda protiv Mege 96-68 za ulazak u finale Superlige Srbije, uz 17 poena Zeka koji je isti dan napunio 30 godina. Debitovao je mladi centar Aleksa Dimitrijević, kome je takođe bio rođendan, ali 18-i.

- Nakon meča, Nane i Pi Džej se pozdravili sa saigračima i stručnim štabom, a ujutru su otputovali za SAD.

- U saobraćajnoj nesreći u Portlandu poginuo bivši igrač Partizana Dru Gordon...




                                                                        Jun 2024




- Klub objavio da je Bruno Kaboklo svojevoljno napustio tim i grubo prekršio klupsku disciplinu. Mediji pisali da je otputovao u Ameriku (neki i u Brazil) zbog suđenja o starateljstvu.

- Disciplinski organi ABA lige kaznili Nanea sa 20 hiljada evra zbog tuče uoči treće finalne utakmice, a klub je morao da plati 21.500 evra zbog slabe organizacije.

- U prvom finalnom meču Superlige Srbije domaćin je slavio 89-88, uz novu sudijsku krađu i nepriznat koš Zeku u finišu meča. Aleksa je bio najefikasniji sa 20 poena. 

- U revanšu u Areni, utakmica je prekinuta na startu drugog poluvremena pri našem vođstvu 57-45 zbog pogrdnog skandiranja navijača. Ne prema igračima ili treneru protivničkog tima nego zbog supruge njihovog vlasnika. Nešto nezabeleženo u istoriji košarke. Traženo je da se hala isprazni kako bi se utakmica nastavila, ali naši igrači i stručni štab nisu hteli to da prihvate, odbili su da igraju bez svojih navijača. Nakon što je pola našeg tima otišlo svojim kućama i posle dobijenih instrukcija od svog gazde, gosti i sudije su se vratile na teren. Utakmica je registovana rezultatom 0:20 i dodeljena im je još jedna lažna titula. Mnogi veruju da će pre pasti cene benzina u Srbiji nego što će oni osvojiti bilo šta regularno, na terenu...


- Objavljeno da Ogi napušta klub i da karijeru nastavlja u moskovskom CSKA. Svi smo se obradovali njegovom povratku prošle godine ali, nažalost, povreda koji je zaradio još u Bajernu, sprečila ga je da ponovo pokaže šta sve zna. Bio je neprepoznatljiv, ni nalik onom igraču iz prvog mandata u Partizanu...


To je to od dešavanja u našem klubu od prethodne rekapitulacije da danas. Narednih dana očekujte na blogu neke od najboljih poteza naših igrača iz upravo završene sezone.

Osmorici igrača ističe ugovor na kraju sezone, a već se zna da sa triom Frenk-Pi Džej-Ogi neće biti produžen. Videćemo da li će sa ostalom petorkom - Smaja, Nane, Trifa, Đuša i Džej biti nastavljena saradnja ili bar nekim od njih. Ono što se zna, pod ugovorom su Kevin, Zek, Aleksa, Balša, Poni i Bruno, a ovaj poslednji je samovoljno napustio ekipu pre nekoliko dana i verovatno sam sebi uručio ispisnicu. Videćemo, u svakom slučaju, očekuje nas novo dugo i toplo leto. Nadam se da ćemo se svi dobro odmoriti narednih meseci i napuniti baterije za novu sezonu. Kako igrači i stručni štab, tako i mi, navijači. A onda, od oktobra biće opet - vežite se polećemo...



P.S. 

Živimo u vremenu kada nije lako biti navijač Partizana. Urušavaju ga godinama, uglavnom stvarima koje nemaju veze sa sportom. Neke sekcije našeg SD-a su na izdisaju, a do pre ne tako davno osvajani su trofeji, i to na evropskoj sceni. Desi se i dešavaće se da rivali budu bolji, trijumfi i neuspesi su delovi svakog sporta, ali ne dozvolimo da nas nateraju da našem klubu okrenemo leđa, pogotovo u neravnopravnoj borbi, kada teren najmanje odlučuje. Kada se sprečavaju dolasci igrača ili vrši pritisak da odu. Kada naši igrači moraju da se brane od fizičkih napada, na parketu i hodnicima. A onda bivaju prikazani kao glavni krivci, kao da nije bila samoodbrana u pitanju. I niko to da javno spomene u medijima. Za par dana se sve gurne pod tepih, kao da je četvorokorak normalna stvar u košarci ili ljuljanje koševa ili pretnje igračima da stave potpis. U normalnim državama se to lako rešava i krivci pronalaze, ovde ne. 

Ne dozvolimo da nas razni "sportski stručnjaci" ubede da je Kevin najgori igrač u istoriji kluba ili da je Željko prosečan trener koji je imao sreće da osvoji 9 EL trofeja zbog velikih budžeta klubova u kojima je radio. 

Da podrška našem klubu, igračima i stručnom štabu opadne - to bi bio poraz. Naš poraz.

Vidimo se opet na istim mestima - halama i stadionima, kad god igra naš Partizan. 

Нема коментара:

Постави коментар